Sint-Bavo Gent wint de SpinOff-finale

Op maandag 27 april namen 14 Vlaamse scholen in IMEC Leuven deel aan de finale van het brugproject Kwantum SpinOff, waar ze bekroond werden voor de meest originele toepassingen van de moderne fysica. Op basis van wetenschappelijk onderzoek werkten de leerlingen verschillende nieuwe (virtuele) diensten of producten uit, samen met een uitgebreid businessplan. Het SpinOff-project wil leerlingen laten proeven van de moderne technologie en de state-of-the-art toepassingen in ondernemingen. Op die manier worden jongeren warm gemaakt voor een studie en carrière in de wetenschappen.

 

De hoofdprijs werd in de wacht gesleept door de Sint-Bavohumaniora in Gent met het project Li-ionbike.

De Li-ionbike is een elektrische fiets, die werkt op li-ionbatterijen.

Het spin-offbedrijf werkt enkel business-to-business en biedt een alternatief voor het bedrijfswagenpark: gezond, ecologisch, financieel en fiscaal voordelig. Het werkte twee bedrijfspakketten uit met een aantal elektrische fietsen, zodat werknemers met de fiets kunnen pendelen of zich op grote bedrijfssites of tussen verschillende campussen makkelijk en gezond kunnen verplaatsen.

Bovendien biedt het bedrijf een uniek systeem van batterij-automaten aan, waardoor de lege batterij onmiddellijk gewisseld kan worden voor een volle. De lege batterijen laden meteen weer op in de automaat.

 

De tweede prijs ging naar de Sensopack Solar van het Technisch Heilig-Hartcollege in Tessenderlo.

De Sensopack Solar is een rugzak die het leven van blinden en slechtzienden makkelijker wil maken. De rugzak bevat voor- en achteraan sensoren (3D-scanning technologie) die de diepte meten en kijken of er obstakels zijn. Om de richting aan te geven, wordt er gebruikt gemaakt van trilmotoren en een oortje om aanwijzingen in te fluisteren. Via de spraakgestuurde GPS kan je zeggen waar je heen wil en de SPS zal je erheen sturen. Dankzij het zonnepaneel levert de SPS de nodige stroom.

 

De derde prijs was voor de Celergy Sail van het Virga Jessecollege in Hasselt.

De Celergy Sail is een oprolbaar zwembaddek met plooibare zonnecellen, die de energie leveren om je zwembad te verwarmen.

Wanneer het zwembad dicht is, nemen de zonnecellen lichtenergie op en die wordt omgezet in elektrische stroom. Met deze elektrische stroom wordt via een warmtepomp het water in het zwembad opgewarmd. De optimale temperatuur van het zwembad kan de eigenaar instellen via een thermometer. Wanneer de optimale temperatuur bereikt is, wordt de overige energie opgeslagen in een accu. Deze energie kan gebruikt worden voor de werking van bijvoorbeeld het openen van het afdekluik of het reinigen van het zwembad met een zwembadstofzuiger. Doordat het zwembad afgedekt is met een roldek gaat de warmte in het zwembad niet verloren. Door het plaatsen van dit afdeksysteem met zonnecellen bespaar je op termijn erg veel geld en heb je minder last van afzichtelijke zonnepanelen.

 

Het publiek stemde unaniem voor de AMOMAP, een uitvinding van het Heilig-Hart&College in Halle.

De AMOMAP is een digitale, oprolbare en draagbare kaart (gebaseerd op de technologie van oprolbare AMOLED schermen). Het is een soort combinatie van een GPS en een papieren (land)kaart, maar met meer voordelen. Dankzij het grote scherm kan je altijd de overzichtskaart bekijken, maar ook inzoomen. Je kan kaarten downloaden en offline gebruiken. Er kunnen apps geïnstalleerd worden om bijvoorbeeld gepersonaliseerde trektochten of skiroutes uit te stippelen. De apps hebben altijd een link met routeplanning, zodat de prijs van de Amomap laag kan blijven en het geen vervanger van de iPad wordt.

 

Alle winnaars kregen boeiende didactische pakketten met labomateriaal voor de school.

 

De klas van Sint-Bavo maakt zich nu op voor de Europese finale op dinsdag 12 mei. Daar brengen ze hun productpresentatie in het Engels en strijden ze tegen de winnende klassen uit Estland, Griekenland en Zwitserland.

 

 

Het brugproject SpinOff wordt ondersteund door het Agentschap Ondernemen van de Vlaamse Overheid en is een samenwerking tussen KHLim, IMEC, Universiteit Hasselt (IMO-IMOMEC), Universiteit Antwerpen, KU Leuven en de hoogtechnologische koepelorganisatie DSP Valley.
Quantum SpinOff is een LLP-Comenius project dat door de Europese Commissie gefinancierd wordt.