Word leraar fysica

whirlpool-supernova-m51_NASA-ESA-Hubble

 Zit leraar fysica worden in je DNA? 

Kijk het na met deze checklist: 
 • Wil je uitzoeken hoe de wereld in elkaar steekt? 
 • Wil je de patronen en fundamentele wetten in de natuur ontdekken? 
 • Ben je geïnteresseerd in de kleinste atoomkernen en de verste sterrenstelsels? 
 • Hou je ervan om onverwachte verbanden te ontdekken? 
 • Wil je jongeren bij deze zoektocht betrekken? 

Heb je op veel van deze vragen ‘Ja’ geantwoord? Dan is leraar fysica ongetwijfeld iets voor jou.

Bekijk hier een filmpje van de studenten fysica

Ontdek de campus en ontmoet een student en docent fysica tijdens de infodagen op:

 • 09 sep 2023: 09:00 > 13:00
 • 24 feb 2024: 09:00 > 13:00
 • 20 apr 2024: 09:00 > 13:00
 • 22 jun 2024: 09:00 > 13:00

Klik hier voor meer info.

Wat is fysica? 

Fysica ontstaat uit het verlangen naar begrijpen van de natuur. Als leraar fysica ga je met je leerlingen op avontuur, ben je verwonderd over de samenhang in de natuur, doe je experimenten om de natuur te ondervragen en leer je wiskunde als taal van de natuur. 

Afbeelding met persoon, tafel, man, binnen

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheidFysici gaan ervan vanuit dat de wereld kan begrepen worden. Ze zijn op zoek naar de basiswetten die onderliggend zijn aan alle processen in de natuur, hier op aarde zowel als in de verste uithoeken van het universum. Die natuurwetten vormen samenhangende fysische theorieën op grond waarvan nieuwe inzichten, voorspellingen en vooral ook nieuwe vragen mogelijk worden. Deze zoektocht wordt belichaamd door grote, vaak iconische figuren. Denken we maar aan Plato, Galileo Galilei, Isaac Newton, James Maxwell, Ludwig Boltzmann, Max Planck, Albert Einstein, Marie Curie, Erwin Schrödinger, Richard Feynman, François Englert 

Een student leraar fysica met een Stirling motor 

De inzichten verkregen vanuit de fysica hebben vaak ongelofelijke technologische toepassingen (bv. nano-electronica) en zijn niet meer weg te denken uit ons leven: fysica is een essentieel onderdeel geworden van de menselijke cultuur. 

Lerarenopleiding fysica?  

Afbeelding met persoon, binnen, spelen, kamer

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheidDe lerarenopleiding fysica zal je helpen om een brede maar ook diepe basiskennis in de fysica te verwerven. Naast de vakinhouden krijg je ook didactiek om je klaar te stomen tot een goede leraar fysica. Tijdens je opleiding word je betrokken bij didactische onderzoeksactiviteiten, maak je studiereizen of neem je deel aan wetenschapsdagen. Jouw voorgangers maakten bv. uitstappen naar: 

 • CERN, Europees labo voor deeltjesfysica (Zwitserland) 
 • Gran Sasso Laboratorium (Italië) 
 • European Southern Observatory (ESA), München (Duitsland) 
 • Padua, in de voetsporen van Galileo (Italië) 
 •  

Afbeelding met gras, buiten, persoon, bal

Beschrijving is gegenereerd met zeer hoge betrouwbaarheid 

Bezoek van de studenten leraar fysica aan het  
Europees Lab voor Elementaire Deeltjesfysica, CERN, Genève, CH 

 

Als student fysica krijg je in het eerste jaar de Klassieke mechanica van Newton, Muziek en Fysica, Elektrostatica en Optica. In het 2de jaar krijg je Thermodynamica, Elektromagnetisme en Natuurwetenschappen (component Biologie en Chemie). In het 3de jaar Moderne Fysica voornamelijk kwantumfysica. In het 3de jaar wordt ook de mogelijkheid geboden om de rol van fysica te ontdekken in de ontwikkeling van een interdisciplinair STEM-project. 

De lessen bestaan uit interactie docent-student en studenten onderling. En dit zowel in theorie, oefeningen, in de vakdidactiek fysica als bij het experimenteren