Wanderful.STREAM: het ontwikkelen van een prototype

UCLL doet een aanbod aan scholen om samen met onderzoekers en bedrijfsmensen een project-prototype te ontwikkelen tijdens het schooljaar 2021-2022. Zij gaan samen met je leerlingen door een designproces. Grijp je kans om de echte wereld van STEAM te ontdekken!

Dit traject loopt in samenwerking met het interreg-project Wanderful.STREAM en is gericht op scholen uit Limburg.
Onderzoekers van de UCLL-onderzoeksgroepen Art of Teaching en Sustainable Resources begeleiden mee het traject.

Er zijn drie mogelijke onderwerpen:

1)    Biomeiler: een composthoop waaruit je warmte recupereert voor het verwarmen van een serre, je klas…

2)    Green Energy 2 Go: met je klas maak je een kleinere versie van de mobile energy unit van de expertisecel sustainable resources van de UCLL.

3)  Whey-coholic: gebruik van wei (dat laagje vloeistof op yoghurt) als grondstof in het brouwproces van een speciaalbier of als basis voor alcoholische spirits.

 

Biomeiler

van biomeiler naar serreverwarming

 

Een biomeiler is een (grote) composthoop typisch in een tuin- of landbouwbedrijf waar de organische materialen gisten en daardoor warmte vrijzetten. Deze warmte kan men recupereren via een warmtewisselaar (of eventueel zelfs met een warmtepomp). Deze warmte kan dan gebruikt worden om iets te verwarmen zoals een serre, een huis of om water warm te maken. Het kan een belangrijke factor van duurzaamheid worden in streken in de Euregio met tuinbouw, fruitteelt of landbouw. Maar ook in je school kan je samen met de onderzoekers van de UCLL en bedrijfsmensen zo’n biomeiler opzetten.

 

Green Energy 2 Go

 

van mobiele energie unit naar draagbaar systeem

Technologie gaat vooruit, niet stap voor stap, maar met reuzesprongen. Technologie wordt goedkoper, kleiner, efficiënter & meer toegankelijk voor iedereen. Die toegankelijkheid is waar Green Energy 2 Go op wil inzetten. Niet zomaar een gadget, maar een bruikbare tool, een trekkingsrugzak/trolly die je voorziet van energie ver weg van het stopcontact of een mobiel laadstation voor elektrische fietsen. Bepaal zelf welk prototype je wil maken. Leer over design en ontwikkeling van cutting edge technology en onderzoek de leefbaarheid van dergelijke producten in de markt van vandaag. 

Whey-coholic

productieproces wei omzetten naar alcoholische dranken

Bij het maken van kaas en andere melkgebaseerde producten blijft een grote waterige reststroom over, de zogenaamde wei. Wei wordt hoofdzakelijk gebruikt als veevoeder ofwel geloosd als afval maar zou kunnen gebruikt worden als grondstof voor andere doeleinden zoals: (1) Een alcoholische spirit via vergisting van de wei en opeenvolgende distillatie, (2) een bier waarbij de wei dienst doet als vervanger van het water gebruikt in het brouwproces. Daag je leerlingen uit om een eigen bier of alcoholische spirit te maken en verwerf een rijkdom aan technische en wetenschappelijke inzichten. Laat je leerlingen experimenteren met parameters in het brouwproces en bouw eventueel kleine prototypes en opstellingen in samenwerking met UCLL.

Wanneer?

Het traject zal van start gaan vanaf september 2021. 

Hoe verloopt het traject?

- 3-4 sessies op school of op UCLL campus Diepenbeek onder begeleiding van de onderzoekers van UCLL in de loop van het schooljaar

- Design Thinking sessie (op locatie in Nederland indien de Corona-omstandigheden dit toelaten)

- De leerlingen werken verder aan het prototype op school onder begeleiding van de leerkracht(en)

- Gezamenlijke eindpresentatie van alle STREAM-trajecten op locatie (te bepalen, in België of Nederland)

Doelgroep

       Het traject Wanderful.STREAM is gericht op Limburgse scholen 

       3e graad TSO/ASO in het kader van een STEAMproject / GIP of eindwerk.

       Ideaal om met je leerlingen het hele proces van brainstorm t.e.m. design van een prototype te doorlopen onder begeleiding van onderzoekers en bedrijfsmensen.

       Unieke ervaring voor zowel leerling als leerkracht

       Het onderwerp “biomeiler” is ideaal voor scholen met richtingen:

o   Biotechnieken

o Biotechnologische (en chemische) wetenschappen

o   Milieutechnieken

o   Natuur- en Groentechnische wetenschappen

o   Land- en tuinbouw

o   Koel- en warmtetechnieken

o   Elektromechanische Technieken...

o   Een STEM-project in het ASO (doorstroming domeinoverschrijdend)

       Het onderwerp Green Energy to Go is geschikt voor:

o   Technologische wetenschappen (IW)

o   Elektromechanica

o   Elektronica

o   Een STEM-project in het ASO (doorstroming domeinoverschrijdend)

       Het onderwerp Whey-coholic is geschikt voor:

o   Biotechnieken

o Biotechnologische (en chemische) wetenschappen

o   Milieutechnieken

o   Natuur- en Groentechnische wetenschappen

o   Land- en tuinbouw

o   Een STEM-project in het ASO (doorstroming domeinoverschrijdend)

.

Hoe Deelnemen?

Interesse? Stuur een e-mail via de link naar erica.andreotti@ucll.be, renaat.frans@ucll.be en jelle.vancampenhout@ucll.be met als onderwerp ‘Kandidatuur voor STREAM-traject’. 

 

Dit schooltraject is ondersteund door Interreg

.

In het kader van het Interreg EMR-project SME’s Full STREAM ahead!  (EMR staat voor Euregio Maas-Rijn) organiseert hogeschool UCLL, Campus Diepenbeek een traject voor Limburgse scholen. 

Leerlingen komen in contact en denken mee met duurzame productontwikkeling en duurzaam ondernemen in een circulaire economie.

Interrreg Maas-Rijn; Provincie Limburg, Agentschap INNOVEREN & ONDERNEMEN Vlaanderen, CUBE; EKLO; POM; WALLONIE DESIGN; Chemelot Innovation and Learning Labs; digital HUB Aachen

Image: 
Startdatum: 
01/10/2020
Einddatum: 
30/06/2022