Inspiratiedag ExploRatio

Inspiratiedag ExploRatio

Onderzoek en reflectie in wetenschap

Wil je jongeren laten ontdekken hoe wetenschap echt werkt? Dan is deze inspiratiedag iets voor jou! In de workshops ga je aan de slag met innovatieve materialen en didactiek die reflectie en inzicht opwekken in:

> Nature of Science: leer werken met de onderzoekende leerstimuli van WetenschapsReflex en krijg de methodiek van het filosofisch gesprek onder de knie!

> Authentiek Onderzoek: open de black box van onderzoek met de authentieke casussen van de online leeromgeving Onderzoek in Beweging!

> Onderzoekend Leren: krijg meer inzicht in deze krachtige didactiek met de video casebased learning van Onderzoeksreflector!

Voor wie

Lerarenopleiders, pedagogische begeleiders en leerkrachten in:

  • Wetenschappen Secundair Onderwijs 
  • Natuurwetenschappen, fysica, chemie, biologie, wetenschappelijk werk, STEM: alle graden
  • Wereldoriëntatie Basis Onderwijs
  • Maar ook nieuwsgierigen uit andere vakken: didactisch gebruik van het filosofisch gesprek, authentieke didactiek van onderzoek en onderzoekend leren kunnen immers in alle domeinen...

Programma 

9.00 u.Onthaal en koffie
9.30 u.Welkom
10.00 u.Keynote sessie
11.00 u.Workshop 1
12.15 u.Lunch
13.15 u.Workshop 2
14.30 u.Workshop 3
15.45 u.Koffie 
16.00 u.Afsluiter
16.30 u.Receptie

Onderzoek

 Wetenschapsreflex focust op een didactiek omtrent Nature of Science. Met vragen zoals 'Kan je alles meten?' en 'Kan een konijn aan wetenschap doen?' ontdekken leerlingen lager en secundair onderwijs, maar ook aspirant-leraren de eigenheden van wetenschap. In deze didactiek staat de dialogische aanpak centraal. Met verschillende thema's en aangepaste activiteiten, gaande van classificatie van organismen tot de opbouw van het materiemodel, legt de Wetenschapsreflex-methodiek de aard van wetenschap bloot.

 Onderzoek in beweging is een online leeromgeving waar leerlingen en toekomstige leerkrachten de zwarte doos van het onderzoek kunnen openen en de hele wereld die achter bekende onderzoeksresultaten en namen schuil gaat, zelf verkennen. De onderzoeker staat immers niet alleen, maar is deel van een omvangrijk netwerk dat bestaat uit mensen, dingen, plaatsen, ideeën en handelingen. 

 Onderzoeksreflector maakt de didactiek van onderzoekend leren toegankelijker voor het onderwijs. Dit gebeurt aan de hand van concrete praktijkvoorbeelden (vb. filmfragmenten, lesfiches,...) die gekoppeld worden aan de theorie uit de didactiek met bijhorende analyse- en reflectietaken. Leraren-in-opleiding en leraren worden gestimuleerd om verkregen inzichten in de eigen praktijk toe te passen. 

Partners

Project Gegevens
20-09-2016
Hogeschool ODISEE
Warmoesberg 26
1000 Brussel

Woensdag 20 september 2016 om 9u00

€25,00
Schrijf je hier in.
jan.sermeus@odisee.be en laura.tamassia@ucll.be
Delen: