Proeven met voedingsmiddelen (deel 2)

Proeven met voedingsmiddelen (deel 2)

10 nieuwe projecten, 100 nieuwe proefjes!!!

Tien projecten:

  • 5 met witte poeders (suiker, soda, zetmeel, bakpoeder, zout)
  • 5 met dranken (water, geestrijke dranken, melk, frisdranken, wijn)

Het onderscheid tussen een fysische en chemische reactie, de wetten bij chemische reacties, het balanceren van reacties, de energetische aspecten, de snelheid van een chemische reactie, soorten chemische reacties,... al de begrippen die de leerplannen chemie/natuurwetenschappen hierover aangeven, willen we illustreren aan de hand van de tien projecten.

De proeven en didactische materialen kunnen dienen als demonstratie/illustratie van inhouden in chemie/natuurwetenschappen/wetenschappelijk werk in de eerste, tweede en eventueel derde graad secundair onderwijs.

Tijdens de navorming bieden we eenvoudige experimenten, demo's, tips en uitgewerkte laboverslagen volgens OVUR aan, die bruikbaar zijn bij het behandelen van begrippen over stofveranderingen. Je ontvangt een syllabus waarin de inhoud van de navorming beschreven staat. Bovendien krijg je het voorgestelde didactische materiaal achteraf ook in digitale vorm aangeboden.

We leggen ons de beperking op om vooral zo goedkoop mogelijke proeven met enkel dagdagelijkse materialen uit te werken.

Het voorgestelde materiaal wordt door studenten chemie OF2/3 via acht stations aangeboden. We demonstreren minstens 60 proefjes uit de lijst hieronder!

Proeven met suiker

  • Vuurwerk met suiker
  • Suiker en glucose in ketchup
  • Oplosbaarheid van suikers
  • Kunsthoning maken
  • Suikers identificeren
  • Glucose of fructose
  • Magische fles
  • Aminozuren in kunstmatige zoetstoffen
  • Chemische kameleon
  • Brandend suiker
  • Gist toont suiker in kauwgom
  • Suiker in bananen
  • Chemisch stoplicht

Proeven met soda

  • Blauw geheimschrift
  • Kleurrijk geschrift
  • Reactie zilvernitraat en tannine/soda
  • Groen geld
  • Endotherme reactie met soda
  • Reinigen met soda
  • Ontleding van bakpoeder tot soda
  • Bereiding van waterglas
  • Bereiding van Rennie
  • Bereiding van keukenzout met soda
  • Soda en cola

Proeven met zetmeel

  • Oscillerende reactie
  • Chemische patronen in een waterige oplossing
  • Kleven met zetmeel
  • Druivensuiker uit zetmeel
  • Zetmeel als ontvlekker
  • Een harde vloeistof
  • Elektrisch slijm
  • Blauw op drie wijzen
  • Zwart en wit geeft kleurloos
  • Zetmeel in een blad
  • Schrijven met zetmeel
  • Zetmeelfolie

Proeven met zout

  • Jood aantonen in zout
  • Zout oplossen bij verschillende temperaturen
  • zouten op een indicatorgel
  • Zout doet water bruisen
  • Zoutbatterij
  • Maken van zout uit zoutzuur en loog
  • Invloed van zout op roesten
  • Peper en zout scheiden
  • Elektrolyse van keukenzout
  • Kristallisatie in snel tempo
  • Kunststoffen scheiden met zout
  • Osmose in een aardappel
  • Vriespuntverlagende werking

Proeven met bakpoeder

  • Groene boontjes groen houden
  • Geheimschrift met bakpoeder
  • Balonnen blazen met bakpoeder
  • Zijn alle zuren even sterk
  • Wet van behoud van massa
  • Bepaling van molaire massa met bakpoeder
  • Onzichtbaar schenken
  • Schuim in een glas
  • Blingbling
  • Bruisballen maken
  • Reinigende werking van bakpoeder
  • Exploderende bonbons

Proeven met melk

  • Samenstelling van melk
  • Melkgel met natriumalginaat
  • Caseïne uit melk
  • Verse of oude melk
  • Vitamine B2 in melk
  • Calcium in melk
  • Schrijven met melk
  • Droge stofgehalte in melk
  • Bereiding polymelkzuur
  • Zonnemelk
  • Melk en Red Bull
  • Schilderijen met melk
  • Tyndall-effect (colloïdchemie)
  • Melk in vruchtenthee
  • Van melk tot bier

Proeven met wijn

  • Kunstmatige wijn maken
  • Rode wijn als indicator
  • Wijnsteenzuur uit wijn
  • Sulfieten in wijn
  • Water kleuren met rode wijn
  • De wijntoren
  • Alcoholgehalte met de vinometer
  • Wijnsteenzuurgehalte fotometrisch bepalen
  • Ontkleuren van wijn
  • Zuurgehalte van wijn bepalen
  • Wijnsoorten maken
  • Vruchtenzuren aantonen via TLC

Proeven met bruiswater en gewoon water

  • Droogijs kleuren
  • Hydratatie
  • Water koken in papier
  • Eudiometer
  • Waterstof uit water
  • Vulkaan onder water
  • Magische spuiten
  • pH van Spa water
  • IJs laat water koken
  • Droge vinger
  • Water naar een glas met een rietje
  • Bliksem onder water
  • Dichtheid van suikerwater met eigen metertje

Proeven met frisdranken

  • Limonades namaken
  • Paars kleurloos / kleurloos paars
  • Taurine in energiedrank
  • Vitamine C in frisdranken
  • Oplichtende frisdranken
  • Regenboog met tomatensap
  • Prik proeven
  • Verdunningsreeks van fruitsap en pH bepalen
  • Vitamine C in fruitsap
  • Massa-volumeprocent van pulp in fruitsap
  • Onzichtbare inkt met limonade
  • Bewegend blikje

Proeven met geestrijke dranken

  • Brandende doek met wodka
  • Bloedcocktail
  • Kleurencocktail
  • Baileys en tonic
  • Ouzo komt en gaat
  • Tequila afbuigen
  • Kleurenpatroon met wodka
  • Kunstmatig bier
  • Icepack met wodka
  • Groenten ontkleuren met wodka
  • Vuur in de fles
  • Pulserend glas

    

Project Gegevens
26-04-2016
26-04-2016
Leerkrachten natuurwetenschappen en chemie 1ste en 2de graad
UC Leuven-Limburg
Lerarenopleiding Secundair
Campus Diepenbeek
Agoralaan Gebouw B, Blok R (de Ark)
3590 Diepenbeek

Dinsdag 26 april 2016 van 9.30 u. tot 16.00 u.

Filip Poncelet
€95,00 inclusief cursusmateriaal en warme maaltijd
Schrijf je hier in.
freja.vandeborg@ucll.be 011/180 460
Delen: